Pantein en De Leijgraaf ontwikkelen bijscholing voor helpenden

Pantein en De Leijgraaf hebben speciaal voor de helpenden in verpleeghuizen en thuiszorg een bijscholing ontwikkeld. De laatste jaren is de rol van alle zorgverleners veranderd. Helpenden spelen een steeds belangrijkere rol in het welzijn van cliënten. Om ze nog meer in hun kracht te zetten, hebben Pantein en De Leijgraaf samen een bijscholing ontwikkeld, speciaal voor de 90 helpenden die bij Pantein werken.

Met de groeiende vraag naar verzorgend en verplegend personeel, neemt de vraag naar helpenden steeds meer toe. Ook de veranderende maatschappij draagt hieraan bij. Theo Gerritsma, wijkmanager van Pantein: “Mensen verlangen steeds meer naar kwaliteit van leven en welzijn wordt een steeds belangrijker onderdeel van de zorg. Hier ligt een belangrijke taak voor helpenden. We zien dit vooral in de verpleeghuizen, maar ook in de dagbesteding en de zorgteams, waar zij steeds vaker een belangrijk aanspreekpunt zijn.” Docent Margriet Klijsen van De Leijgraaf: “De opleiding helpende zorg en welzijn BBL is een aantal jaren terug stopgezet. Sinds 2018 leidt De Leijgraaf weer studenten voor deze BBL variant op.

 

In de huidige opleiding voor helpenden is er veel aandacht voor welzijn en dit is ook een belangrijk onderdeel van de bijscholing die Pantein en De Leijgraaf hebben ontwikkeld. Daarnaast is er aandacht voor de thema’s communicatie, voeding en facilitair. Elk onderdeel omvat theorie en een praktijkopdracht, die medewerkers op het werk moeten uitvoeren. Deelnemer Lindsay Theunissen, helpende bij Castella in Cuijk, is positief over de bijscholing “Ik vond het heel interessant en leuk. We hebben veel bijgeleerd. Vanuit de bijscholing, maar ook zeker van elkaar.”

 

De bijscholing duurde in totaal een jaar en is inmiddels afgerond. 90 medewerkers verdeeld over 6 groepen hebben maandelijks een dagdeel scholing gekregen. We verwachten dat we voor de zomer de meeste medewerkers hun verklaring kunnen uitreiken.”