Sander, gynaecoloog Maasziekenhuis Pantein

zo mooi om te kunnen helpen bij het geluk van een gezin

Sander (44) werkt sinds 2006 in het Maasziekenhuis. Het koos bewust voor een streekziekenhuis. “Hier doe ik alles wat bij mijn vak hoort en dat maakt het zo leuk. In het Maasziekenhuis werken we prettig samen, met korte lijnen naar alle specialisten en heel belangrijk: we staan dicht bij de patiënt.” 

“Tijdens mijn studie geneeskunde wist ik al snel dat ik gynaecoloog wilde worden. Verloskunde, zwangerschap, bevalling en alles daar omheen spreekt me aan. In onze polikliniek werken 6 gynaecologen, 9 verloskundigen en 23 verpleegkundigen. Iedereen is even betrokken en gemotiveerd en samen vormen we een sterk team. Daar ben ik best trots op.”


“Het nieuwe ziekenhuis is echt uniek om te werken, modern met alle technische snufjes en een heel open, warme sfeer. Er is bij het ontwerpen van het ziekenhuis echt door de bril van de patiënt gekeken. Alle poli’s liggen aan een centraal binnenplein met zitjes en planten. Hier kun je rustig wachten, rondkijken, wat eten of drinken. Dat geeft al een heel andere sfeer dan de aparte wachtkamers die we in het oude ziekenhuis hadden. Mensen voelen zich meer op hun gemak en dat is alleen maar goed.” 

“We kunnen binnen de gezondheidszorg veel maar helaas niet alles. Patiënten rekenen er terecht op dat je het maximale geeft. De huidige patiënt is ook mondiger en dat is goed. Mensen zijn zelf meer betrokken bij keuzes die gemaakt moeten worden. Samen met de patiënt kom je dan tot de beste behandeling. Communicatie is belangrijk. Het is bijvoorbeeld een hele uitdaging om sommige mensen te overtuigen dat zij hun leefstijl aanpassen om risico’s tijdens de zwangerschap te verkleinen. 

Als gynaecoloog maak je ook trieste dingen mee, maar gelukkig zijn er veel meer mooie momenten. Zo had ik een jong stel met verschillende medische problemen, en leek een gezin stichten ver weg. Na intensieve vruchtbaarheidsbehandelingen en een spannende zwangerschap hebben zij toch een gezonde drieling gekregen. Ik vind dat zo mooi, als je hen kunt helpen naar het geluk van een gezin.”