Nadat Piet 30 jaar bij de Technische Dienst van het Maasziekenhuis had gewerkt, volgde er in 1999 toch geen afscheid. In het oude Maasziekenhuis bleef hij actief als cameraman. Sinds de nieuwbouw in 2011 werkt Piet als brancardier. Daarnaast organiseert hij elke maand samen met vijf andere vrijwilligers een filmavond bij de Herstelkliniek.
Op zijn 30e begon Piet in het Maasziekenhuis: “Voorheen deed ik onderhoud in een fabriek, maar toen ik de vacature voor elektricien in het Maasziekenhuis voorbij zag komen besloot ik te reageren. Ik werd aangenomen en mocht meteen met een grote klus aan de slag: het omzetten van een grote schakelkast van zo’n 10 meter breed. Daar had ik veel ervaring mee, dus daarvoor was ik de aangewezen persoon. Daarna heb ik cursussen gevolgd en ben ik me meer gaan richten op medische instrumenten en telecommunicatie, o.a. vanwege een nieuwe telefooncentrale. Ik heb veel nieuwe technische ontwikkelingen meegemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van röntgenfoto’s. Eerst werden de foto’s nog in de doka (donkere kamer) ontwikkeld en hingen ze te drogen. Tegenwoordig gaat dit allemaal veel sneller en makkelijker, maar voor een techneut was het vroeger denk ik wel leuker”.
Op de dag dat hij zestig werd ging Piet met pensioen. Tijdens het afscheid van zijn collega’s werd hij toegesproken door het hoofd van de Technische Dienst. “Ik heb nog nooit zo veel mensen op mijn verjaardag gehad”, grapt Piet. In die tijd had het Maasziekenhuis een camera aangeschaft. In het oude ziekenhuis werd nog wekelijks een mis gehouden. Er was de wens om deze live uit te zenden naar alle televisies in het ziekenhuis. “Omdat ze wisten dat ik privé ook camerawerk deed, vroegen ze mij om de live uitzending te verzorgen. En zo stond ik elke zondag in de kapel. Ook op andere momenten als er iets te doen was, zoals met Sinterklaas en carnaval, verzorgde ik de uitzending. Het was een gezellige tijd. Bijna iedereen kende elkaar en er heerste een soort familiegevoel.”
Met de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis stopten de diensten in de kapel en het camerawerk. Toen kwam de rol van brancardier op zijn pad. “Een van de brancardiers was gevallen en had zijn bekken gebroken dus ze zaten omhoog. Ik zei ‘dat kan ik wel doen, ik weet hier de weg’. En omdat ik het leuk vond ben ik het blijven doen. Elke dinsdagochtend werk ik als brancardier. In totaal zijn we met 16 personen en we werken altijd met z’n tweeën. Het is leuk om onder de mensen te zijn en een praatje te maken met de patiënten. Sommigen zijn stil maar van anderen krijg je soms op de route van de afdeling naar de OK, röntgen of scopiekamer het hele levensverhaal te horen. Dat heeft ook wel een beetje te maken met de spanning, vertellen is een manier om spanning kwijt te raken.”
Op dinsdag 3 december 2024 viert Piet Verstraaten zijn 25-jarig jubileum als vrijwilliger bij Pantein. Gaat Piet ermee stoppen na 25 jaar? Piet lacht. “Die vraag heb ik al zo vaak gekregen. Nee hoor, ik doe het graag dus ik blijf nog wel even doorgaan”.
Word jij het gastvrije gezicht binnen ons zorgcentrum? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers.
Direct naar de vacatureBen je op zoek naar een leuke baan als vrijwilliger? Misschien is de vacature ‘gastheer / gastvrouw’ dan interessant voor jou.