Uschi, verzorgende in Zorgcentrum Maartenshof

Ik kreeg een opleiding en kon kiezen wat ik het leukst vond

Na drie maanden vrijwilligers-werk met kinderen in Oeganda wist Uschi het: ze wilde een baan in de zorg. Wat precies wist ze nog niet, maar toen ze de kans kreeg om bij Pantein een opleiding te volgen, greep ze die met beide handen aan. 

“Als verzorgende IG kreeg ik een hele brede opleiding: van kraamzorg tot zorg in een verpleeghuis. Zo kon ik goed kiezen wat ik het leukst vond. En nu werk ik in Zorgcentrum Maartenshof in Cuijk.” 

 

In het zorgcentrum hebben de bewoners hun eigen appartement. Samen met collega’s zorgt Uschi (23) dat mensen zo zelfstandig en prettig mogelijk kunnen wonen. “

‘s Ochtends is de piekdrukte”, zegt Uschi, “we helpen bij wassen en aankleden, zorgen voor ontbijt en medicatie en regelen afspraken met bijvoorbeeld de arts. Daarna is er tijd voor het teamoverleg en dan volgt het middagprogramma. Overdag en ‘s nachts staan we klaar voor de mensen die dat nodig hebben. Het is afwisselend werk, iedere dag is weer anders, maar omdat de meeste bewoners hier langere tijd wonen, zijn we echt betrokken bij hen en zij bij ons.” 


“Mensen wonen hier omdat ze zorg nodig hebben. Wij komen in hun appartement, in hun leven. Daarom vind ik respect en vertrouwen heel belangrijk. Ik ben ook trots op mijn werk. Het is toch een baan met veel verantwoordelijkheid. Laatst zei een bewoner tegen mij: ‘als jij binnenkomt, dan voel ik me meteen rustiger, zo fijn dat je er bent’. Kijk, daarom werk ik in de zorg, daar doe ik het voor”. Over PanteinUschi kan haar werk goed combineren met de zorg voor haar jonge gezin. “Ze denken hier echt met je mee en je kunt met vragen altijd bij iemand terecht. Pantein is een grote organisatie, dus er kan veel. Ik vind het een fijne werkgever.”