Hilde, logopedist in het Maasziekenhuis

dit werk geeft mij echt voldoening

“Logopedie gaat over spraak, taal, gehoor, stem en slikken. In het ziekenhuis behandelen en begeleiden we mensen van alle leeftijden en met allerlei klachten. Bijvoorbeeld jonge kinderen met eet- en drinkproblemen of iemand met een CVA (hersenbloeding) die niet meer kan praten.

Wij zijn op bijna alle afdelingen actief. En omdat we met z’n tweeën zijn is het soms erg druk. Ik werk in een klein ziekenhuis. Dat heeft voor- en nadelen. Zo voel je als tweekoppige afdeling de pieken en dalen meteen. De voordelen zijn de afwisseling en de korte lijnen, je kunt snel overleggen en het contact met de verschillende afdelingen is goed.

Ik vind mijn werk erg leuk. Het is heel divers want we werken onder andere op de afdelingen neurologie, kindergeneeskunde, interne geneeskunde en poliklinische revalidatie. Bovendien doen we ook poliklinische activiteiten.

Na de middelbare school ging ik studeren, ik twijfelde tussen pedagogiek, geneeskunde en psychologie. Toen ontdekte ik logopedie en dat heeft eigenlijk van alles een beetje. Na mijn studie heb ik op verschillende plekken gewerkt. Vooral de de diversiteit van een kleiner ziekenhuis spreekt me erg aan.

Communicatie en eten/drinken zijn erg belangrijk. Stel dat je niet meer kunt praten met je familie. Zo was hier een jonge vrouw met hersenletsel. Ze heeft kleine kinderen en kon niet meer met hen communiceren. Met het hele revalidatieteam hebben we haar geholpen. Met ergotherapie leerde ze haar energie beter gebruiken, fysiotherapie zorgde voor betere conditie, de psycholoog en maatschappelijk werk ondersteunden bij het (her)ontdekken van eigen mogelijkheden en als logopedist hielp ik bij het opnieuw leren spreken. Nu kan ze weer met haar kinderen praten. Ik vind het heel bijzonder als ik iemand kan helpen opnieuw te leren communiceren. Dit werk geeft mij echt voldoening."