Niet zomaar een bijbaan: van snelheidsduivel naar de zorg

 

Tom is 17 jaar, 1e jaars verzorgende IG/Maatschappelijk aan het ROC Boxmeer. En hij heeft een bijbaan als assistent Wonen/Zorg in een van de zorgcentra van Pantein. Tom: “ik help bij de maaltijden en ondersteun bij spel, bewegen en ik ga regelmatig een stukje wandelen met een bewoner.”

 

Het ongeluk heeft me positief gevormd
“Ik had een baantje in de zorg en kreeg toen op mijn 15e een zwaar ongeluk met motorcrossen. Daardoor moest ik een jaar revalideren. Het was een zwaar jaar, maar het heeft me wel positief gevormd. Ik heb in die tijd veel nagedacht over mijn toekomst. Door het ongeluk moet ik het rustiger aan doen. Ik heb wat meer tijd voor de dingen nodig. De opleiding die ik nu volg bij het ROC en de bijbaan in de zorg, passen prima bij mij.”

 

Van snelheidsduivel naar de zorg
“Mijn crossvrienden doen allemaal iets met techniek en intensief sporten zoals bijvoorbeeld kickboksen. Toen ik vertelde dat ik een opleiding in de zorg ging doen vonden ze dat maar raar. Maar nu begrijpen ze het wel en kunnen ze zich er iets bij voorstellen.”

 

Door snuffelstage in de zorg
“Mijn moeder werkt in de zorg. Ik ging als kleine jongen vaak met haar mee naar het werk. Ik wist dus al jong hoe leuk en dankbaar dit werk is. Ik deed eerst een opleiding gericht op techniek. Toen ik vastliep met wiskunde en via een snuffelstage kennis maakte met de zorg wist ik waar mijn toekomst lag.”

 

Leuke bijbaan
“Mijn bijbaan is meestal op de zondagen. Ik maak hier veel mee. Ik beleef de leuke en gezellige momenten met bewoners en mantelzorgers maar ook de moeilijke en verdrietige momenten, bijvoorbeeld als iemand overlijdt. Het klinkt misschien raar, maar mijn dag is goed als ik van betekenis kan zijn voor een bewoner of mantelzorgers. De waardering die je krijgt, daar doe ik het voor.”

 

De toekomst
“Ik ben net begonnen met mijn opleiding bij het ROC. Die ga ik eerst maar eens afmaken. En ik blijf natuurlijk deze bijbaan doen. Wie weet ga ik wel een keer op een andere plek kijken, Pantein heeft in ieder geval voldoende mogelijkheden.”

 

Op zoek naar een bijbaan of vakantiewerk
Is een bijbaan of vakantiewerk in de zorg ook iets voor jou? Kijk dan op de vacaturepagina en reageer.