Overweeg je om van baan te veranderen? En een nieuwe carrière in de zorg te starten? Misschien kom je uit de ICT, de bouw of het onderwijs. Maar nu ben je op zoek naar betekenisvol werk. Wij helpen mensen zoals jij bij omscholing naar zorg. Want we begrijpen dat dit een grote beslissing is! Daarom heb je misschien veel vragen. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen.

  1. Welke opleiding kan ik volgen voor omscholing naar zorg?
  2. Ontvang ik een salaris tijdens mijn opleiding?
  3. Welke begeleiding krijg ik tijdens mijn opleiding?
  4. Wat zijn de toelatingseisen voor een omscholing in de zorg?
  5. Hoe lang duurt het omscholingstraject?
  6. Wat zijn de voordelen en uitdagingen van omscholing naar de zorg?
  7. Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit voor zorgpersoneel?
  8. Is de zorg iets voor mij?
  9. Wat zijn de arbeidsvoorwaarden in de zorg?

1. Welke opleiding kan ik volgen voor omscholing naar zorg?

Je kunt starten met een leer-werktraject via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Dan ga je één dag per week naar school. De rest van de week doe je praktijkervaring op. En het mooie is: je ontvangt meteen salaris! De meest gekozen trajecten zijn:

  • BBL Helpende Plus Zorg en Welzijn (niveau 2): je bent van grote waarde als kracht in de basiszorg.
  • BBL Verzorgende IG (niveau 3): voor wie zich wil specialiseren in zorgverlening, vooral binnen de ouderenzorg.
  • BBL mbo-Verpleegkundige (niveau 4): voor een veelzijdige functie met veel verantwoordelijkheden in de zorg.

2. Ontvang ik een salaris tijdens mijn opleiding?

Ja, je krijgt een salaris volgens de cao. Dat is afhankelijk van waar je werkt, VVT of ziekenhuis. In een BBL-traject combineer je werken en leren. Je gaat één dag per week naar school. Daarnaast werk je vier dagen per week. Zo kun je je omscholing financieel ondersteunen terwijl je leert.
Hoe kom je erachter of de zorg iets voor jou is? Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Lees er meer over in het artikel ‘Omscholen naar de zorg: de belangrijkste stappen’.

Omscholen naar de zorg: de belangrijkste stappen

3. Welke begeleiding krijg ik tijdens mijn opleiding?

De zorgsector is nieuw voor je. We begrijpen dat goede begeleiding hierbij essentieel is. Daarom krijg je intensieve begeleiding. Zo bouw je samen met anderen aan je nieuwe carrière. Van wie krijg je begeleiding?

  • Van je praktijkbegeleiders op de werkvloer.
  • Van een ervaren collega aan wie je gekoppeld wordt.
  • Van je docenten van de opleiding.

4. Wat zijn de toelatingseisen voor een omscholing in de zorg?

De eisen verschillen per opleiding, maar over het algemeen vragen we:

  • Voor de Helpende Plus opleiding (niveau 2) heb je een vmbo-diploma nodig, behaald in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. Ook kun je instromen met een diploma van een entreeopleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4.
  • De Verzorgende IG opleiding (niveau 3) vereist een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. Ook kun je instromen met een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4, een mbo-diploma op niveau 2 of een diploma LBO of MAVO waarbij alle examenvakken minimaal op C-niveau zijn afgerond.
  • Voor de opleiding tot mbo-verpleegkundige (niveau 4) is een diploma Verzorgende IG of vergelijkbare ervaring vereist. Indien je in aanmerking wilt komen voor de verkorte opleiding, moet je eveneens in het bezit zijn van een diploma Verzorgende IG of een gelijkwaardig diploma.

Verder is een flexibele instelling belangrijk. Net als de bereidheid om te werken in wisselende diensten. Ben je nieuwsgierig naar meer details? Neem dan contact met ons op!

5. Hoe lang duurt het omscholingstraject?

De duur van je omscholingstraject hangt af van de opleiding die je kiest en je eerdere ervaring:

  • BBL Helpende Plus (niveau 2): 1 tot 2 jaar.
  • Verzorgende IG (niveau 3): 2 tot 3 jaar, met opties om te versnellen als je relevante vooropleiding hebt.
  • Mbo-verpleegkundige (niveau 4): 2 tot 4 jaar, afhankelijk van je ervaring in de zorg.

Heb je al een achtergrond in een andere sector? Dan kunnen sommige van je vaardigheden waardevol zijn in de zorg. Deze kunnen het leertraject mogelijk verkorten.

6. Wat zijn de voordelen en uitdagingen van omscholing naar de zorg?

Een overstap naar de zorg biedt veel voordelen. Het brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Dit zijn enkele belangrijke punten om te overwegen.

Voordelen omscholing zorg

Je kunt leren en tegelijkertijd salaris ontvangen. Bovendien pas je het geleerde direct toe in de praktijk. Je doet dus gelijk ervaring op! Je staat er niet alleen voor. Je maakt deel uit van een klas met mensen die dezelfde overstap maken.

Uitdagingen omscholing zorg

Het combineren van werken en leren kan intensief zijn. Vooral als je daarnaast een gezin hebt. Het vraagt tijd en energie. De voldoening en de kans om echt iets te betekenen, maken het echter de moeite waard.

7. Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit?

De zorgsector biedt veel werkzekerheid. Door onder andere de vergrijzing is er veel werkgelegenheid. Geen zorgen over het vinden van een baan, dus. Bovendien zijn er volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden.

8. Is de zorg iets voor mij?

Werken in de zorg kan intensief zijn. Daartegenover staat dat het erg veel voldoening kan geven. Maar, hoe weet je of de zorg iets voor jou is? Daar helpen we je bij. We hebben een aantal belangrijke vragen op een rijtje gezet. Lees deze rustig door en bedenk wat jouw antwoorden zijn.

Omscholen in de zorg: ontdek of de zorg bij jou past

9. Wat zijn de arbeidsvoorwaarden in de zorg?

Bij Pantein ontvang je uitstekende arbeidsvoorwaarden.

  • Je bouwt pensioen op via een erkende pensioenmaatschappij.
  • Je ontvangt vakantiegeld van 8%.
  • Je ontvangt een eindejaarsuitkering van 8,33%.
  • Ook biedt Pantein fiscale voordelen via FiscFree.

Overweeg je om de overstap naar de zorg te maken? In onderstaand artikel lees je de ervaringen van onze medewerkers. Hoe vinden zij het om bij Pantein te werken?

Omscholen zorg: ervaringen van zorgprofessionals